lauantai 20. toukokuuta 2017

Japanin terveydenhuolto


Ihme kyllä, tähän asti vaihdosta olemme selvinneet ilman sen kummempia sairastelua, mutta tällä viikolla olemme olleet hieman kipeitä. Aika normaalia, että päivien lämmetessä ja vähetessä, jollekulle nousee kuume. Lupailimme tosin jossain aikaisemmassa päivityksessä kertoa hieman Japanin Long-Term Care Insurancesta ja hieman, miten terveydenhuolto täällä toimii.

Terveydenhoitojärjestelmä


Japanissa ei ole käytössä lähetekäytäntöä, vaan siellä voi hakeutua haluamaansa paikkaan hoitoon. Se tarkoittaa sitä, että erikoissairaanhoitopiirissä voi olla tapauksia, jotka Suomessa hoidettaisiin terveyskeskuksessa. Tämä aiheuttaa sairaaloiden ja klinikoiden ruuhkautumista. Odotusaika on pitkä, pahimmillaan voi joutua odottamaan hoitoon pääsyä puolivuotta. Japani, ja varsinkin Tokion alue on tiheään asuttu, joten vaikka potilaalla on varattuna aika, joutuu hän silti odottamaan vielä sairaalan aulassa monta tuntia lääkäriin pääsyä. Useimmiten potilaan pitää varata tähän koko päivä, sillä käynti maksetaan saman päivän sisällä. Vastaanoton jälkeen potilas siirtyy uudelleen jonottamaan, jotta saisi heti maksettua maksun. Tämän jälkeen potilas siirtyy tarvittaessa vielä jonoon, josta hän voi reseptiä vastaan ostaa lääkkeet, jos niitä on määrätty. Nämäkin maksetaan heti.
Japanissa terveydenhuolto toimii vakuutuksilla. Jokaisella japanilaisella pitää olla jonkin asteen vakuutus. Vakuutuksen tasosta ja potilaan tuloista riippuen hän maksaa sairaalassa käynneistä 10-30%. Koska Japani on Japani, ja meidät on määritelty tämän maan kansalaisiksi meidän vaihdon ajan, jopa meidän piti hommata itsellemme japanilainen terveysvakuutus. Meillä tosin on aika alhaisentason vakuutuksen, sillä taisimme maksaa helmi-maalis-huhtikuu ajalta noin 16€. Tavallisen terveysvakuutuksen ohelle on olemassa Medical Insurance, jotka saavat ne, joilla on enemmän tarvetta terveydenhuollolle. Esimerkiksi kroonisesti sairaat henkilöt saavat tämän vakuutuksen. Myös alimman tuloluokan henkilöille ja kodittomille on olemassa oma vakuutuksensa.

Long-Term Care Insurance

Koska japanilaiset ovat maapallon nopeimmin ikääntyvin kansa, on heidän pitänyt kehitellä keino, joilla he pystyvät takaamaan kaikkien terveydenhuolto. Tämäkään ei kuitenkaan ole riittävä tulevaisuutta ajatellessa.
Tämä vakuutusmuoto tuli voimaan vuonna 2000, ja se on pakollinen kaikille yli 65 vuotiaille. Vakuutus takaa ikääntyneelle; Vapauden valita palvelut, ja sen, keneltä niitä ottaa vastaan, hoitosuunnitelman, lääkkeet ja muut mahdolliset palvelut. Vakuutukselle on määritelty hintakatto josta maksetaan 10-20%, joka kuukausi. Maksu määrittyy ikääntyneen varallisuuden mukaan. Tähän voidaan ottaa huomioon hänen asuntonsa arvo. Eräs tapaamamme vanhus maksoi suurinta mahdollista prosenttia sen vuoksi, koska hän asui arvokkaassa perinteisessä japanilaisessa talossa, muuten hänen varallisuutensa ei ollut kovinkaan kummoinen.
Vakuutus voidaan jakaa seitsemään eri tasoon, tällöin on myös seitsemän eri hintatasoa. Ikääntyneelle tehdään suunnitelma ja kartoitetaan mahdollisia tarpeita terveydenhoidossa ja sen jälkeen hänelle määräytyy, minkä tasoisen vakuutuksen hän saa. Voinnin muuttuessa myös taso vaihtuu. Jos jostain syystä vakuutuksen tasoa ei ole vielä pystytty vaihtamaan aikaisemmin, ja hintakatto ylittyy, joutuu ikääntynyt maksamaan ylittyneen osan 100%:sesti. Alimman tason hintakatto on noin 400€/kk ja korkeimman on noin 3 000€/kk ja näistä asiakkaan täytyy maksaa 10-20%.

Eräässä sairaalan teho-osaston potilashuoneessa oli vessa, jonka sai esille avattu pöydässä kiinni olleen luukun. Vaihdoimme hieman huvittuneita katseita keskenämme, ja hoitajat katsoivat taas meitä kummastuneina 😃


Kun kerta Seinäjoen keskusta on melkein kokonaan revitty auki, onko vielä liian myöhäistä ehdottaa, että mallia uusiin rakennuksiin otettaisiin Shinjukusta?


Toivotaan, että tämä oma sairastelu menee itsestään ohitse, sillä kenenkään toive ei ole perehtyä niin syvästi japanilaiseen terveydenhoitoon.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti