keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Viikkomme ennen lomaa!

Kevät täällä on mennyt erittäin nopeasti. Sää alkaa hiljalleen lämmetä yhä enemmän ja muuttua kesäisemmäksi. Toisaalta ilmasto täällä on hyvinkin vaihteleva. Aamulla aurinko voi paistaa ja asteita olla +20, mutta iltaa kohti tuuli yltyy ja sää tuntuu viileältä. Ensiviikolla meillä on kauan odotettu loma Golden Week ja olemmekin jokainen toden teolla sen tarpeessa... Golden Week:in aikana koko Japani lomailee. Tällä viikolla vierailujen lisäksi olemme olleet tunneilla oppilaiden kanssa.

Maisemaa koulumme ikkunasta


Olemme osallistuneet muun muassa International Health Care tunnille. Tehtävänämme oli ryhmissä lukea tarina ja keskustella heränneistä ajatuksista. Tarinassa maapallolla oli vain yksi sadan ihmisen kylä. Kylän asukkaat erottuivat toisistaan etnisyyden, uskonnon, koulutuksen, seksuaalisen suuntautumisen ja varallisuuden perusteella. Teimme ryhmätöinä powerpointin syntyneestä keskustelusta. Tunneille osallistuminen on ollut mukavaa vaihtelua. Japanissa on todella yleistä, että opiskelijat nukkuvat tuntien aikana minkä mekin olemme huomanneet. Pitkät koulupäivät ja työntäyteinen kulttuuri väsyttävät nuoria ja eräs opettaja kertoikin, että he "hyväksyvät" asian, sillä pystyvät samaistumaan opiskelijoihin. Opiskelu- ja työntekokulttuuri saa meidät usein ärsyyntymään paljonkin. Pitkät päivät, jotka venyvät yli aikataulun saavat jokaisen meistä ärtyneeksi. Tavallista on sekin, ettei päättymisaikaa ole ilmoitettu ollenkaan ja voit vain arvuutella milloin pääset lähtemään kotiin. Ei ole myöskään harvinaista, että viikonloppuiltana opettaja lähettää viestiä koskien kouluasioita. Positiviista on se, että Suomessa tuttuja kahdeksan aamuja ei täällä ole ollut. Yliopistossamme tunnit alkavat usein hieman myöhemmin mitä meillä Seamkissa.

Meillä oli käytännön harjoittelua liittyen leikkaushoitopotilaan kuntoutumiseen.


Välinettä voisi verrata Suomen pulloonpuhallus harjoituksiin.
Loppuviikosta osallistuimme synnytyssimulaatio tunnille. Tunnilla oli vierailemassa kolme kätilöä, jotka näyttelivät esityksen synnytyksestä. Toinen heistä oli äidin roolissa ja toinen kätilönä. Tilanne huvitti meitä jokaista ja välillä naurussa oli pidättelemistä. Äidin roolissa oleva eläytyi täysillä rooliinsa. Kun seurasimme japanilaisia opiskelijoita, ei heitä tilanne huvittanut ollenkaan ilmeistä päätellen, vaan he kirjoittivat ahkerasti muistiinpanoja. Suomessa emme osaisi ajatellakaan, että saisimme samanlaista näytelmää käytännönharjoittelun tunneillamme, mutta maassa maan tavalla! Koulumaailmassa täällä olemme tottuneet myöskin päivittäisiin valokuvaus sessioihin. Usein jokaisen tunnin ja seminaarin jälkeen otetaan ryhmäkuva. Jokaisesta hetkestä tehdään tärkeä ja virallinen.

Vierailukohteena olemme tällä viikolla käyneet tutustumassa vanhuksille päivätoimintaa järjestävään paikkaan Senior Citizens Consultation Centeriin Minato-Ku alueella. Päivätoiminta oli tarkoitettu kaikille yli 60-vuotiaille. Rakennuksessa oli mahdollisuus päästä kylpemään, sekä hierontatuoleihin rentoutumaan. Myös laulu- ja jumppatuokioita järjestetään. Me osallistuimme vanhusten kanssa iltapäivätoimintaan, jossa laulettiin ja tehtiin lyhyitä fyysistä kuntoa edistäviä harjoituksia. Osallistuimme myös henkilökunnan tapaamiseen, jossa oli paikalla lääkäreitä, hoitajia ja lääkefirman edustajia. Valitettavasti kaikki puhuivat japania esityksiensä ajan joten sisältö jäi meiltä hieman pimentoon. Ohjelmaan kuului uutisia terveysteknologiaan liittyen, lääkeyrityksen esitys, sekä yhden asiakkaan tapauksen selvittämistä.

Keskuksen ruokasali

 Saimme mahdollisuuden myös maistaa ruokia nielemisongelmista kärsiville henkilöille. Makuja oli monia: Japanin perinteisistä ruuista hedelmiin. Milia ja Heli eivät mauista vakuuttaneet, mutta Kaisa tykästyi. Aina emme ymmärrä toisiamme... Makuasioista ei voi kiistellä!

Helille tuli suolaisista mauista mieleen kissanruoka, mutta muut maut olivat siedettävä.
P.s Lauantaina lähdimme viettämään Golden Weekiä Vietnamin lämpöön. Lomaa on kyllä odotettu ja toivottavasti myös kouluasiat unohtuvat hetkeksi! Toivotaan, että osasimme ajastaa tämän päivityksen oikein...








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti