sunnuntai 28. toukokuuta 2017

KULTTUURI EROJA


Elämämme Japanissa Tokion miljoonakaupungissa on ollut monella tavalla erilaista mitä elämämme Suomessa. Niin sanottua kulttuurishokkia jokaisella meistä oli alkuvaiheessa, mutta olemme näiden kuukausien aikana sopeutuneet elämäntyyliin täällä jo melko hyvin. On paljon mitä täältä jää kaipaamaan, mutta on myös tapoja, jotka meitä ihmetyttävät ja jopa vihastuttavat vielä kulttuurishokin jälkeenkin. Ajattelimme kirjoittaa joistakin eroavaisuuksista Japanin ja Suomen välillä.
Työ- ja opiskelu
Työ- ja opiskelukulttuurista olemmekin jo jonkin verran kirjoittaneet blogissa. Se on meille varmasti ollut yksi isoimmista asioista mikä on vihastuttanut. Koulussa professoreilla on suuri auktoriteetti ja hierarkia näkyy henkilökunnan kesken. Esimerkkinä tästä; professorimme halusi, että tapaisimme vaihtomme aikana yliopiston johtajan, joka on koulumme korkein henkilö. Tätä tapaamista valmisteltiin erittäin pitkään ja henkilökunta oli sen mahdollistamisesta innoissaan, mutta erittäin jännittynyt ennen tapaamista. Itse tapaaminen oli loppujen lopuksi erittäin lyhyt ja meidän mielestämme jopa hieman turha, mutta se valmistelu ja muun henkilökunnan jännitys ja stressi ennen tapaamista kertoo paljon johtoasemassa olevien henkilöiden arvostamisesta. Puhutellessa professoreita on käytettävä liitettä sensei, joka osoittaa kunnioitusta henkilöä kohtaan. Tämä on meiltä välillä unohtunut ja sensei saattaa tulla nimen jälkeen hieman jälkijunassa... Japanissa ylitöiden tekeminen on todella yleistä. Lain mukaan kuukaudessa ylitöitä saa tehdä maksimissaan sata tuntia, joka tarkoittaa päivässä viittä lisätuntia työpäivän päälle. Ylityö täällä on palkatonta pääasiassa. Vastapainoa tälle raskaalle työkulttuurille löytyy Japanin viihdekulttuurista.
Vapaa-aika
Viihdekulttuuri täällä on täysin oma lukunsa. Ensimmäisenä mieleen tulevat pelihallit, joita löytyy lähes kaikkialta. Asiakaskunta ei koostu ainoastaan lapsista. Pelihalleissa voit nähdä myös liikemiehiä puvut päällään pelaamassa työpäivän jälkeen.



Animen- ja mangan harrastaminen kiehtoo myös eri-ikäisiä ja eräs opettaja kertoikin, että sarjakuvat ovat hänen ja miehensä yhteinen harrastus. Alkoholia käytetään melko runsaasti Japanissa, eikä asiaa häpeillä. Monet saattavat kertoa rakastavansa juomista. Arki-iltaisin junissa ja metroissa voit törmätä humalaisiin ihmisiin, sillä on yleistä mennä pitkän työpäivän jälkeen yhdessä juomaan ja syömään. Karaokebaareja, pubeja ja yökerhoja myös löytyy runsaasti Tokiosta. Eräs koulukaverimme kertoikin, että hänellä on tapana varata viideksi tunniksi itselleen Karaokehuone harjoittelua varten. Ehkä tämäkin kertoo osaltaan tästä suorituskeskeisestä ja kilpailuhenkisestä yhteiskunnasta. Viihdekulttuuri kertoo jollain tapaa Japanilaisten ihmisten lapsekkuudesta.
Eroavaisuuksia luonteenpiirteissä
Luonteenpiirteiltään Japanilaiset eroavat meistä suomalaisista. Japanilaiset ovat todella ystävällisiä, avuliaita ja täsmällisiä. Suurin osa heistä asuu vielä vanhempiensa luona. Ikätoverimme kuitenkin tuntuvat meitä nuoremmilta käytöksensä ja kiinnostuksen kohteidensa puolesta. Usein huomaamme myös olevamme itsenäisempiä heihin verraten. Japanilaiset rakastavat Disneytä. Laukuissaan heillä saattaa olla kiinni pehmoleluja teemaan liittyen. Monet käyvät myös vuosittain Disneylandissa. Kun puhutaan Suomesta huudahtaa moni innoissaan ”Muumi”, muumit ovat suosittuja täällä iästä riippumatta. Tietynlainen lapsekkuus näkyy niin miehissä, kuin naisissa. Kerran eräs nuorimies kehui yhtä meistä niin söpöksi kuin pokemonista tuttu hahmo. Koulumaailmasta hyvä esimerkki lapsellisuudesta on tilanne kun pidimme esitelmiä. Yksi kerrallaan puhui mikrofoniin ja muut seisoivat valkokankaan takana hihittelemässä.  Aluksi lapsekkuus oli hieman hämmentävää. Siihen on kuitenkin tottunut ja huvittavia hetkiä sen johdosta tulee usein.


Julkinen liikenne
Tällä viikolla juuri puhuimme, miten nopeasti sitä loppujenlopuksi oppikaan käyttämään Tokion junia ja metroja. Aluksi se oli hieman haasteellista. Julkisen liikenteen käyttö täällä kuitenkin on erittäin selkeää ja helppoa, kun siihen tottuu. Myös väen paljouteen erityisesti ruuhka-aikoina on sopeutunut, vaikka silloin on turha haaveilla omasta tilasta.. Vaunut ovat silloin ahdettu Todella täyteen. Löysimmekin hyvän esimerkin tästä; https://www.youtube.com/watch?v=ldx7RBWOCxs
Julkisissa liikennevälineissä on kuitenkin joitakin sääntöjä mitä ei kotimaassamme ole. Esimerkiksi puhelimeen puhuminen on kiellettyä, mutta muuten kännykkää voi selailla. Myös juominen ja syöminen tavallisissa junissa on kielletty.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti