maanantai 20. maaliskuuta 2017

Kolme erilaista kohdetta; mielenterveyspotilaiden päivätoiminta, Dental Hospital ja Japan Nursing Association




15.3.2017 Psychiatric Day Care Unit

Keskiviikkona vierailimme mielenterveyskuntoutujien päivätoiminta yksikössä Tokyo Medical Hospitalissa. Päivätoiminta oli sairaalan järjestämää. Päivä alkoi yhteistilassa asiakkaiden ja hoitohenkilökunnan kanssa aamupalaverilla, jossa jokainen vuorollaan kertoi miten päivä on lähtenyt käyntiin, sekä yleisesti tunnetilastaan. Myös me esittelimme itsemme lyhyesti. Osa asiakkaista osasi puhua englantia ja he toimivatkin päivän aikana tulkkeina niin meille, kuin myös japania puhuville. Hoitohenkilökunta ei osannut puhua englantia, mutta he vastaanottivat meidät lämpimästi mukaan päivän toimintoihin. Aamupäivän vietimme urheilun parissa. Pelasimme lentopalloa ja sulkapalloa isossa urheilusalissa. Asiakkaat suhtautuivat meihin luontevasti ja olivat kiinnostuneita läsnäolostamme, vaikka meillä ei samaa kieltä kaikkien kanssa ollutkaan. Iltapäivän ohjelmaan sisältyi erilaisia käsitöitä ja me olimme ryhmässä, jossa teimme Closoinné tyylillä avaimenperät.

Henkilön Milia Lampimäki kuva.

Päivä päättyi yhteiseen iltapäiväpalaveriin, jossa jokainen vuorollaan kertoi miten päivä oli sujunut. Asiakkaat kommentoivat osallistumistamme positiiviseen sävyyn. Mielestämme kommunikointi osallistujien ja hoitohenkilökunnan välillä oli todella luontevaa. Koko päivä myös vietettiin yhdessä, eikä työntekijöillä ollut esimerkiksi omia kahvitaukoja. Oli hieno saada kokemusta päivätoiminnasta, sillä meistä jokainen on suorittanut mielenterveyshoitotyön harjoittelunsa mielisairaalassa. Olisi ollut mielenkiintoista tietää enemmän päivätoiminnan asiakkaiden taustoista ja esimerkiksi siitä, kykenevätkö he vielä palaamaan takaisin työelämään.

16.3.2017 Dental Hospital

Vierailimme torstaina Tokyo Dental Hospitalissa eli "hammas sairaalassa". Se oli meille jokaiselle täysin uusi kokemus, sillä Suomessa ei samankaltaista sairaalaa ole. Päivässä asiakkaita on hoidettavana noin kaksituhatta, joten päivät ovat kiireisiä ja työntäyteisiä. Varsinaiset hammas sairaalat eivät Japanissa kuitenkaan ole yleisiä, joten puhutaan erityisestä lääketieteen alasta. Hoitoon pääsyä voi joutua odottamaan jopa kuusi kuukautta. Meille kerrottiin, että Japanin keisari perhe käyttää kyseisen sairaalan palveluja hampaidensa hoitoon. Kiersimme läpi sairaalan neljä osastoa ja pääsimme myös seuraamaan erilaisia operaatioita. Sairaalassa saa hoitoa kaikkiin suun- ja leuan alueen ongelmiin. Hoitoja ovat esimerkiksi erilaiset kirurgiset toimenpiteet (kuten suun alueen syövät ja niiden jatkohoito), sekä mahdollistetaan myös nukutuksen aikana hampaisiin liittyvät hoidot. Päivä oli erittäin mielenkiintoinen, mutta ihmettelimme erityisesti sitä, kuinka sairaala kykenee turvaamaan potilailleen yksityisyyden. Eräässä toimenpide huoneessa oli yli kolmekymmentä potilaspaikkaa ilman varsinaisia väliseiniä.

Henkilön Milia Lampimäki kuva.
Hammas sairaalan henkilökuntaa


Henkilön Milia Lampimäki kuva.
Sairaalan toiminnan esittelyä



17.3.2017 Nursing Association

Perjantaina vierailumme kohteena oli Nursing Association, joka on verrattavissa Suomen sairaanhoitajaliittoon. Saimme mielenkiintoisen esityksen Nursing Associationin kansainvälisten asioiden johtajalta liittyen tämän hetkisen terveydenhuollon tilanteeseen ja ongelmiin. Hän kertoi myös yleisesti meille Nursing Association toiminnasta. Blogissa emme ole vielä käsitelleet ongelmaa joka liittyy siihen, että Japanissa monet sairaanhoitajat lopettavat uransa. Tämä oli meillä myös yhtenä suurena puheenaiheena vierailulla.

 Sairaanhoitajien syyt lopettaa uransa ovat moninaisia. Hoitajat, joilla uraa oli jo jonkin verran takana lopettavat työnsä pääosin perheen perustamiseen liittyvien syiden vuoksi. Pitkät
työpäivät ja vuorotyöstä johtuva rasitus, sekä lomien saanti tuottavat ongelmia.

Henkilön Milia Lampimäki kuva.

Vastavalmistuneilla hoitajilla päätös lopettamisesta liittyy pääosin siihen, että omat taidot koetaan riittämättömiksi. Johtaja kertoi meille, että juuri valmistuneet hoitajat kokevat tavalliset hoitotoimenpiteet, kuten verenpaineen mittauksen haastavaksi. Tulevaisuuden missiona Japan Nursing Associationilla on paneutua näihin ongelmiin ja saada tilannetta paremmaksi. Ikääntyvien ryhmä on iso Japanissa ja hoitohenkilökuntaa tarvitaan jatkuvasti lisää. Uran päättäminen on erittäin yleistä ja todellinen ongelma.

Henkilön Milia Lampimäki kuva.

Henkilön Milia Lampimäki kuva.
Vierailukohteena Nursing Association







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti