sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Vierailukohteina Group Home Bunkyo Hikarinosato, Elementary School ja Cancer Institute Hospital


Tämä viikon ohjelma alkoi vasta tiistaina, koska maanatai oli Shunbun no Hi- vapaapäivä, joka tarkoittaa kevätpäiväntasausta. Tiistai valkeni sateisena ja kylmänä mikä harmitti, koska viikonloppuna oli ollut aurinkoista ja 17 stetta lämmintä. Nautimme hyvistä keleistä ja auringosta. :) Japanissa sää on melko vaihteleva näin keväisin.



 Group Home Bunkyo Hikarinosato 

Lasten leikkihuone.
Tiistaina olikin sitten kaksi vierailukäyntiä samana päivänä. Ensimmäisenä oli Group Home Bunkyo Hikarinosato. Tämä oli vähän erilainen ryhmäkoti. Erikoisen siitä teki se että siellä oli vanhusten lisäksi ryhmä 1-2 vuotiaita lapsia päivähoidossa. Tälläisiä "Next generation" ryhmäkoteja on muutamia täällä. Tässä ryhmäkodissa asukkaspaikkoja oli yhteensä 27 jaettuna kolmeen kerrokseen. Jokaisessa kerroksessa oli päiväsali, keittiö, yhteiset wc:eet ja yhteinen kylpyhuone. Lisäksi ryhmäkodilla oli oma kattopuutarha, jossa asukkaat kasvattivat hyötykasveja. Lisäksi kesällä kattopuutarhassa vietetään aikaa ja nautitaan kesästä. Asukkaiden ruoka tehtiin keittiössä ja asukkaat saivat tehdä itselleen välipalaa henkilökunnan avustuksella. Asukkaiden huoneisa ei ollut omia wc:tä vaan wc:et olivat käytävällä. Jokaselle asukkaalle oli oma huone, joka oli melko pieni ja pelkistetty. Siellä oli vain sänky ja tuoli. Meille kerrottiin että asukkaat eivät juurikaan vietä aikaansa huoneissaan (muuten kuin nukkuen) vaan asukkaat tykkäävät istuskella päiväsalissa. Kun kävimme vierailulla jokaisessa kerroksessa istui päiväsalissa suurinosa kerroksen asukkaista.

Asukkaan huone.
Tämä ryhmäkoti oli tarkoitettu pääsääntöisesti dementiaa tai muuta muistisairautta sairastaville vanhuksille. Asukkaat olivat 73-95 -vuotiaita. Kun ryhmäkoti -toiminta oli aloitettu lapset olivat aluksi pelänneet vanhuksia, mutta lopulta he olivat tottuneet asukkaisiin ja alkeneet kiinnostua heistä. Toisessa ryhmäkodissa josta meille kerrottiin ja näytettiin kuvia vanhustenryhmäkodin yhteydessä oli alakouluikäisen lasten iltapäivätoimintaa. Siellä asukkaat valvoivat lasten läksyjen tekemistä "äidillisesti tai opettajamaisesti" antaen tarroja hyvistä suorituksista. Lisäksi asukkaat opettivat ja auttoivat lapsia tekemään ruokaa ja pelaamaan. Toiminta tukee vanhusten toimintakykyä ja muistia sekä antaa heille tarpeellisuuden tunteen sekä samalla lapset oppivat jotain uutta.

Ryhmäkodissa henkilökunnalla täytyi olla kaksi tutkintoa. Esimerkiksi yhdellä hoitajalla oli lastenhoitajan ja ravitsemusterapeutin pätevyydet. Ja toivottavaa oli että olisi koulutus molempien lasten että vanhusten hoitoon. Henkilökunta vaikutti mukavalta ja ammattitaitoiselta. Lisäksi ryhmäkodissa oli ainakin yksi toimintaterapeutti.

Päiväsalin keittiö.

Elementary School 

Yogo-teacher ja me luokassa.
Kävimme tutustumassa paikalliseen alakouluun ja yogo-teacherin toimintaa. Alakoulu oli Tsukuba University Elementary School. Koulu oli national eli vähän parempi koulu. Japanissa koulutus on hyvin arvostettua ja kilpailuhenkistä. Siksi monet vanhemmat haluavat lapsensa yksityisiin tai national-kouluihin julkisten sijaan. Täällä koulu aloitetaan kuusi vuotiaana. Suomen ja Japanin kouluissa on paljon eroja. Ensinnäkin vanhemmat haluavat lapsilleen paremman koultuksen laitavat he lapsensa pääsykokeisiin. Pääsykokeissa tehdään kirjallinen koe ja fyysiset liinkunta testit. Jos lapsi läpäisee kokeen hän pääsee kouluun. Siitä alkaakin lapsien loputon kilpailu koulumaailmassa. Lapset käyvät normaalin koulun lisäksi "iltakoulussa" menestyäkseen paremmin koulussa ja tulevaisuudessa. Lisäksi Japanissa käydään koulua myös lauantaisin. Eli viikon ainoa vapaapäivä on sunnuntai. Olemme hieman huolissamme lasten jaksamisesta tässä stressaavassa ja kilpailuhenkisessä koulumaailmassa. Varsinkin kun vaatimukset alkavat jo kuusivuotiaana. Huoltamme helpotti hieman kun näimme koulussa paljon iloisia lapsia ilman huolen häivää. :) Heidän iloisuuteen vaikutti myös se että vierailumme osui viimeiselle koulupäivälle ennen lomaa. :) Täällä lukuvuosi on nyt päättynyt tai päättymässä ja uusi lukuvuosi alkaa ensi kuun alkupuolella. Yogo-teacher kertoi myös, että kouluaika on lapsille päivän vapainta aikaa, koska paineet menestyä tulevat kotoa.

Yogo-teacher on vähän niin kuin suomalainen kouluterveydenhoitaja. Kuitenkin erona, että yogo-teacher terveydenhuollon lisäksi hän opettaa terveystietoa ja huolehtii koulun turvallisuudesta lapsille. Hän tekee lapsille terveystarkastukset ja huolehtii ensiavusta koulupäivän aikana. Terveystarkastuksissa katsotaan lapsilta kaikki samat perusmittaukset mitkä Suomessakin. Näistä haluan nostaa näön mittaamisen, koska täällä silmälasien tarve lapsilla on yleisempää kuin Suomessa. Yogo-teacher tarkastaa että lapset näkevät aivan luokan takaakin ja että luokkahuoneiden valaistus on riittävä.

Eteishallissa kaikkien oppilaiden kengät järjestyksessä.

Cancer Institute Hospital

Kävimme molemmissa kattopuutarhoissa.
Cancer Institute Hospital oli valtava, uusi, nykyaikainen sairaala. Tilat olivat erittäin valoisat, viihtyisät ja isoista ikkunoista avautui uskomattomat kaupunkinäkymä. Sairaala on erikoistunut hoitamaan eri syöpätauteja. Sairaalassa käy päivittäin tuhansia potilaita, jotta tälläisten potilasmäärien kontrolloiminen olisi mahdollista oli sairaalalla käytössä hälyttimet. Niiden avulla potilas pystyy odottamaan vuoroaan missä tahansa sairaalassa ja tulemaan vastaanotolle vasta kun hälytin hälyttää. Esimerkiksi jono tiputuksena annettavaan hoitoon voi olla kaksi tuntia. Pitkien odotusaikojenkin takia monilla potilailla oli läheisiä mukana sairaalassa.

Toinen kattoputarha.
Sairaalassa oli mm. leikkauosasto, teho-osasto, vuodeosastoja, palliatiivinen osasto, kaksi kattopuutarhaa, kuvantamis-, sädehoito- ja tutkimuskeskus. Kattopuutarhat ovat yleisiä täällä ja niiden avulla potilaat pääsevät helposti käymään ulkona sairaalassa oloaikana. Sairaalassa oli lisäksi hotellinomainen palliatiivinen osasto, jossa yksi päivä maksoi noin 500e. Pääsimme näkemään tämä "vähän" paremman palliatiivisen osaston. Oikealla kuva "normaalista" vuodeosaston potilashuoneesta, jossa neljä paikkaa.

Normaali potilashuone.
"Hotelli"potilashuone.




Loppuviikko

Loppuviikolla meillä oli ohjelmassa tutustumista paikalliseen sairaanhoitaja-opintoihin ja Japanin terveydenhuoltoon yleisesti mm. ryhmäkeskusteluiden avulla. Pääsimme myös kokeilemaan täällä suosittua "radio exercisea". Tätä lyhyttä jumppaa harrastetaan täällä työpaikoilla ja kouluissa aamuisin. Alla olevasta linkistä voit katsoa mistä on kyse tai jopa itse kokeilla. :)
Kokeile "radio exercise" tästä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti